diumenge, 16 de desembre de 2012

Galetes de nens II, estrelles i lletres

Després de comprar una mica de material (boquilles fines, adaptadors de boquilles, mànegues de plàstic...) vaig fer més galetes. El repertori de motllos encara no era molt gran, així que vaig repetir les galetes dels nens (millorades, és clar) i vaig fer també estrelles petites i unes altres més senzilles: galetes rodones amb una lletra a l’interior. La recepta la vaig treure del blog El Rincón de Bea, amb alguna variant meva. Avui sí que us la poso!

La massa:

Ingredients (per 35-40 galetes grans de mida 8-10 cm): 
- 250 g de mantega a temperatura ambient (s’aconsegueix deixant el paquet fora de la nevera, es pot accelerar el procés tallant-la a daus)
- 250 g de sucre glass tamissat
- 1 ou XL a temperatura ambient (si només teniu ous mitjans, podeu agafar 1 ou i 1 rovell)
- 650 g de farina de reposteria tamissada
- Llet freda (un raig per lligar la massa)
- Aroma escollit (vainilla, llimona, taronja, canyella, nou moscada, gingebre...)

Preparació:
- En un bol, batre la mantega fins que quedi cremosa
- Incorporar el sucre glass tamissat a cullerades sense deixar de batre
- Afegir una culleradeta del gust escollit (vainilla, per exemple)
- Poc a poc, afegir l’ou lleugerament batut 
- Afegir la farina tamissada a cullerades. Quan la massa començi a trencar-se, incorporar el raig de llet (unes 3-4 cullerades soperes) i batre de nou fins que la massa quedi ben lligada (ajudar-se amb les mans). Es formarà una bola i es desenganxarà de les parets del bol (la bola es pot guardar a la nevera uns dies o congelada fins a 2-3 mesos, protegida amb paper film)

Estirar la massa: 
- Posar un paper de forn sobre la taula i col·locar la massa de galetes a sobre. Donar a la massa forma rodona i aixafada, i tallar en 4 trossos iguals
- Agafar un dels 4 trossos i donar-li forma rectangular. Posar un altre paper de forn a sobre i estirar una mica la massa amb un corró, fins aconseguir el gruix desitjat (és millor que quedi gruixudeta)
- Repetir el mateix procediment amb els altres 3 trossos
- La massa estirada entre papers de forn es deixa refredar a la nevera almenys 1-2 hores (si es necessita immediatament, es pot congelar uns 30 minuts). Fins i tot es pot deixar tota la nit fins al dia següent (la consistència de la massa queda millor). S’ha de deixar ben plana, sense que quedin arrugues

Tallar les galetes: 
- A continuació es treu de la nevera i se li passa una mica el corró per sobre
- Llavors es treu el paper de forn de sobre i es tallen les galetes amb els motllos talladors
- Es van deixant sobre paper de forn, separades entre elles almenys 1 cm
- Totes les galetes de la mateixa mida s’han de fornejar juntes. Si en tenim de grans i de petites, és millor separar-les perquè no totes triguen el mateix temps en fer-se
- Els retalls de pasta que sobren es poden unir, amassar bé i tornar a estirar entre 2 papers de forn per tornar-los a fer servir, però no s’aconsella fer més de 3 vegades perquè es comencen a fer esquerdes
- Un cop tallades les galetes s’han de tornar a posar a la nevera almenys 15 minuts (aquest pas és obligatori perquè no perdin la forma)

Al forn: 
- Escalfem el forn a 180ºC
- Posem la safata amb les galetes al forn duran almenys 10 minuts. Si estan molt fredes o congelades es posen al forn preescalfat a 190ºC 12-15 minuts. Per unes galetes grans (d’uns 10 cm) són 18 minuts de forn, però sempre depèn de cada forn, i passats els 15 minuts s’ha d’estar molt atent perquè 1 minut més o menys pot establir la diferència entre una galeta cremada i una galeta perfectament fornejada. Si les galetes són petites les haurem de treure abans
- Un cop fetes es treuen del forn i es mouen amb una pala (o espàtula). Es deixen refredar sobre una reixeta almenys 2 hores abans de decorar


Us explico una mica com vaig fer les meves, espero que us agradin:

- Els nens van millorar respecte els anteriors amb les boquilles fines, però els colors que vaig fer no eren tan vistosos. Hauria d'haver posat més gotes de colorant!!



- Les estrelletes se'm van torrar una mica... és que són tan petites que aviat es cremen!! Feien una mica de crec crec, però estaven bones. Vaig fer diferents models.


- Les lletres les vaig marcar (amb motllos de lletres petites) just abans de posar-les al forn. Dedicades a les meves nebodes Carla i Noa, al fill d'uns amics (Marc) i al meu germà i la meva cunyada (JG)!!

La decoració amb glacé:

Ingredients: 
- Sucre glass
- Clares d'ou
- Suc de llimona colat (opcional)
Les quantitats són 200 g de sucre glass per cada clara d’ou (per decorar 40 galetes grans s’utilitzen aproximadament 4 clares i mitja)

Preparació del glacé real: 
- Batre les clares d’ou fins que quedin escumoses
- Afegir el sucre glass tamissat poc a poc
- Si es vol donar una mica de gust, es pot afegir unes gotes de suc de llimona
- Seguir batent fins que aconseguim una consistència ferma, que no caigui de la cullera. Si queda molt espès es poden afegir unes gotes d’aigua per fer-lo més fluïd. Si queda molt lleuger es pot afegir més sucre glass fins aconseguir la consistència desitjada
- Un cop fet es passa a un bol i es cobreix amb paper film (es pot deixar a la nevera)

Glacé fluïd i tinció amb colorants: 
Les galetes decorades amb glacé solen portar un delineat que serveix perquè no se surti el glacé del relleno. El glacé de relleno (fluïd) és idèntic al glacé del delineat però una mica més líquid (se li posa més aigua).
- Si es vol fer més d’un color, se separa el glacé en tants bols/gots com colors es vulguin obtenir. S’afegeix unes gotes de colorant i es remena bé
- Després cada glacé se separa en 2 per fer dues consitències: una més densa pel delineat (menys quantitat) i una més fluïda pel relleno (més quantitat)
- Deixem reposar el glacé ben tapat una mitja hora abans d’utilitzar-lo

Com decorar-les: 
- Per decorar primer es fa el contorn de la galeta amb glacé real (dens), i quan s'asseca es pot omplir amb el glacé fluïd. Un cop aquest s’asseca, es pot continuar decorant per sobre
- Per delinear s’utilitza glacé real i es posa dins una mànega pastissera. S’utilitzen boquilles fines (per exemple dels nº2-3 de Wilton). És molt còmode usar gots alts per posar les mànegues, usar pinces per tancar-les i usar escuradents per tapar les boquilles quan no s’utilitzen les mànegues (així no s’asseca el glacé). Per delinear, la boquilla mai ha de tocar la galeta; s’ha de mantenir a una alçada d’1-2 cm per sobre
- Pel relleno s’utilitza el glacé fluïd i s’aplica amb un biberó. És important tapar-lo mentre no es fa servir perquè no s’assequi. S’omple la galeta en forma de zig-zag, i es pot usar un escuradents per acompanyar el glacé a omplir tots els espais
- Un cop la galeta porta una capa de glacé, s’ha de deixar assecar almenys 12 hores per fer un segon delineat i els detalls finals. Després d’aquest segon delineat s’ha de deixar assecar les dues capes almenys 24 hores abans de posar-les dins les bossetes de celofan

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada